Nedan listade åkommor, tillstånd och krämpor betraktas runt om i hela världen som åldersrelaterade.

  • Värkande leder, höftproblem, irriterade slemhinnor, hormonrubbningar, impotens, magproblem, övervikt, orkeslöshet, håglöshet, depressioner, hjärt- och kärlproblem, kärlträngningar.

Men är det verkligen så? Nej, åkommorna kommer inte att försvinna eller du kanske drabbas av vissa av dem, men det är i så fall inte ålderns fel!

Hjärnan styr

Först måste vi utan omväg ta hissen upp till toppen. Det är på huvudkontoret vi får saker att hända, för utan att engagera ditt medvetande är det svårt att inse att du ens behöver göra en förändring och än mindre vad. Att vara kreativ är en egenskap som oftast anses vara medfödd, men det är inte så. Istället handlar kreativitet, eller snarare bristen på det, om en kombination av invanda tankemönster och utebliven stimulans. Kan du behålla din nyfikenhet så kommer du att vara en oerhörd resurs i vilket sammanhang som helst, länge.

Fler tips som gör gott för hjärnan är att bryta destruktiva relationer, odla istället meningsfulla som berikar dig. Ät smart; mycket fisk, grönsaker, frukt och grovt bröd. Ut och rör på dig, aktivera syretillförseln till hjärnan.

Hjärtat håller takten

Samma gener som en gång i tiden räddade oss, dödar oss idag. Rent fysisk har det inte hänt något sedan stenåldern, vi har fortfarande samma gener, samma grundbehov, samma förutsättningar, och ur ett rent fysiskt perspektiv, samma uppgift- att röra på oss.

Våra kroppar är gjorda för rörelse, det är ingen nyhet. När vi rör på oss skapas fler positiva effekter på både kroppen och själen, men även på immunförsvaret. För kroppen är det rena julafton att motionera, du får en bättre insulinkänslighet, bättre syretillförsel, minskat blodtryck, bättre ämnesomsättning och förbättrad styrka i både hjärta och lungor. Allt detta sammantaget kommer att göra att du lever längre om du motionerar.

När vi blir äldre minskar muskelmassan men den trenden går att bromsa. Det har visat sig i undersökningar att med styrketräning hos 90-åringar har muskelstyrkan ökat med 20-200 %, det är aldrig för sent. Så kom inte och säg att du är gammal!

Ät smart

Du kanske tillhör dom som tycker att näringslära är lika kul som att se färg torka? Men det här med kost har faktiskt blivit enklare idag och förhoppningsvis blir det då lite roligare och intressantare, ett sätt är att lära sig att välja din kost med omsorg.  

Alla levande organismer kräver energi. För människan handlar det om att alla organ och kroppsfunktioner ska fungera; för att hjärta och lungor ska orka förse kroppen med syre, för att hjärnan ska kunna tänka, för att cellerna ska kunna ersättas och byggas upp på nytt och inte minst för att vi ska orka röra på oss. Allt vi gör kräver energi, äta, sova, titta på TV, att klippa gräset, dammsuga, ta en promenad eller koncentrera sig.

Det finns massor av näringsämnen i det vi äter och som vi givetvis också behöver, men det är faktiskt bara tre av dessa som ger oss energi – fett, proteiner och kolhydrater – våra makronutrienter. Välj fetter av rätt typ, undvik transfetter. Genom att äta proteiner stimuleras flera viktiga funktioner i kroppen, en av dessa är muskeltillväxt. Kolhydraterna är vår främsta energikälla, det är det näringsämnet som kroppen enklast kan omvandla till energi. Undvik raffinerat socker, det ingår inte i vår naturliga kost och vi har därför tyvärr ingen beredskap att hantera det.

Mats Petersson, Claes Hellgren, Alexander Danielsson